Pappardelle z dynią, szynką wędzoną i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2149
Składniki:
- 200 g miąższu z dyni
- 40 g makaronu pappardelle
- 40 g wędzonej szynki w całości
- 25 g sera pleśniowego Gorgonzola
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojoną dynię, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić szczyptą soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia, rozdrobnić ją widelcem i wymieszać z makaronem. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do szynkę wędzoną i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Całość posypać pokruszonym serem pleśniowym.
Komentarze (0)