Pappardelle z dynią, szynką wędzoną i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2149
Pappardelle z dynią, szynką wędzoną i serem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g miąższu z dyni
  • 40 g makaronu pappardelle
  • 40 g wędzonej szynki w całości
  • 25 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Miąższ z dyni umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Następnie rozgrzać masło na patelni, dodać pokrojoną dynię, przepuszczony przez praskę czosnek, doprawić szczyptą soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż dynia całkowicie zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia, rozdrobnić ją widelcem i wymieszać z makaronem. Wymieszane składniki przełożyć na talerz. Rozgrzać olej na patelni, dodać do szynkę wędzoną i smażyć z obu stron przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia, podzielić na porcje i dodać do potrawy. Całość posypać pokruszonym serem pleśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów