Pappardelle z szynką i orzechamI

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 359
Pappardelle z szynką i orzechamI
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu pappardelle
  • 300 g szynki wędzonej
  • 100 g tłuczonych orzechów macadamia
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę wędzoną pokroić na kawałki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać śmietanę, wsypać suszoną bazylię i dodać pokrojoną wcześniej szynkę. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do makaronu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów