Pappardelle z kurczakiem i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1114
Pappardelle z kurczakiem i orzechami
fot. www.WorthTheWhisk.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 30 g makaronu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • pęczek szczypiorku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Makaron pappardelle przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i przełożyć do miski. Następnie piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, przełożyć razem z orzechami ziemnymi do rondla, zalać bulionem warzywnym, wlać do tego sos sojowy oraz ocet ryżowy, dodać imbir mielony i paprykę chili. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy