Pappardelle z kurczakiem i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2453
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego z kostki
- 300 g makaronu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Makaron pappardelle przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i przełożyć do miski. Następnie piersi z kurczaka pokroić w cienkie plastry, przełożyć razem z orzechami ziemnymi do rondla, zalać bulionem warzywnym, wlać do tego sos sojowy oraz ocet ryżowy, dodać imbir mielony i paprykę chili. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.
Komentarze (2)
coś mało tego makaronu
@Darek: już poprawione, ma być 300 g. Dzięki za zwrócenie uwagi. :)