Bułki pomidorowe z serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1872
Składniki:
- 20 g drożdży
- 20 g parmezanu w plastrach
- 15 g suszonych pomidorów
- 4 pomidory
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki letniej wody
- garść świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Suszone pomidory sparzyć jedną szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą i suszonym oregano, wlać do tego roztarte drożdże, sok pomidorowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie wysmarować je oliwą z oliwek, podzielić na małe kawałki o wielkości bułek, spłaszczyć je ręką i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na ciasto nałożyć pokrojone plastry pomidorów, następnie plastry parmezanu, bazylię i suszone pomidory. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)