Papardelle z bobem i kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1940
Papardelle z bobem i kiełbasą
fot. thebittenword.com / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu pappardelle
  • 30 g kiełbasy śląskiej
  • 30 g bobu
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę śląską pokroić w cienkie plastry. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej suszone pomidory, kiełbasę oraz ugotowany bób. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów