Papardelle z bobem i kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1940
Składniki:
- 30 g makaronu pappardelle
- 30 g kiełbasy śląskiej
- 30 g bobu
- 6 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę śląską pokroić w cienkie plastry. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej suszone pomidory, kiełbasę oraz ugotowany bób. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)