Falooda
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1793
Falooda to popularny, indyjski napój. Tradycyjnie wykonuje się go poprzez zmieszanie z mlekiem syropu różanego, makaronu, nasion bazylii oraz często także lodów.
Składniki:
- 100 g makaronu nitki
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 łyżki nasion z granatu
- 2 łyżeczki nasion bazylii
- 2 plastry ze świeżego ananasa
- 2 łyżeczki syropu różanego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Nasiona bazylii przesypać do miski, zalać je 1 szklanką wody i moczyć przez 30 minut. Po tym zasie odcedzić je na sicie. Do rondla wlać mleko, wsypać cukier i zagotować na średni ogniu. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie mleko ściągnąć ognia, przestudzić i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie do rondla wlać 2 szklanki wody, wsypać szczyptę soli i zagotować na dużym ogniu. Wrzucić do tego makaron nitki , ugotować do miękkości, odcedzić, przelać go zimną wodą i dobrze przestudzić. Z lodówki wyciągnąć przygotowane wcześniej mleko, wlać do niego syrop różany, dodać nasiona z granatu i dokładnie wymieszać. Następnie dodać do tego przestudzony makaron, włożyć po 1 gałce lodów waniliowych i nałożyć plaster ananasa.
Komentarze (0)