Panzanella (sałatka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2019
Panzanella (sałatka)
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
  • 200 g parmezanu w całości
  • 200 g chleba ciabatty
  • 200 g miąższu z arbuza
  • 4 rzodkiewki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • sól
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Ciabattę pokroić w dużą kostkę, po czym przełożyć ją na blachę do pieczenia i lekko zrumienić w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 170°C. Zrumieniony chleb wyciągnąć z piekarnika i przełożyć go do miski. Rzodkiewkę oraz ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do chleba w misce. Dodać do tego pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe czerwone i żółte. Następnie dodać do tego miąższ z arbuza, pokrojony w duża kostkę parmezan oraz mięte. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów