Panzanella (sałatka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2019
Składniki:
- 200 g czerwonych pomidorków koktajlowych
- 200 g żółtych pomidorków koktajlowych
- 200 g parmezanu w całości
- 200 g chleba ciabatty
- 200 g miąższu z arbuza
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- sól
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i osączyć z wody. Ciabattę pokroić w dużą kostkę, po czym przełożyć ją na blachę do pieczenia i lekko zrumienić w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 170°C. Zrumieniony chleb wyciągnąć z piekarnika i przełożyć go do miski. Rzodkiewkę oraz ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do chleba w misce. Dodać do tego pokrojone na połowy pomidorki koktajlowe czerwone i żółte. Następnie dodać do tego miąższ z arbuza, pokrojony w duża kostkę parmezan oraz mięte. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek i dobrze wymieszać.
Komentarze (0)