Pantesca (sałatka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1258
Pantesca (sałatka)
fot. Rosario Cappadona (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g wędzonej makreli
  • 4 ziemniaki
  • 4 pomidory
  • 4 zielone oliwki w zalewie
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 garstka świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki, pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry na talerz. Pomidory pokroić w plastry i dodać do ziemniaków na talerzu. Makrelę wędzoną pozbawić skóry, ości, podzielić ją na małe kawałki i dodać do całości. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do sałatki. Wszystko posypać osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami i kaparami oraz doprawić do smaku szczyptą soli i suszonym oregano.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów