Pantesca (sałatka)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1258
Składniki:
- 300 g wędzonej makreli
- 4 ziemniaki
- 4 pomidory
- 4 zielone oliwki w zalewie
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 garstka świeżej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki, pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry na talerz. Pomidory pokroić w plastry i dodać do ziemniaków na talerzu. Makrelę wędzoną pozbawić skóry, ości, podzielić ją na małe kawałki i dodać do całości. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do sałatki. Wszystko posypać osączonymi z zalewy zielonymi oliwkami i kaparami oraz doprawić do smaku szczyptą soli i suszonym oregano.
Komentarze (0)