Sernik cytrynowy z malinami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2342
Składniki:
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki malin
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 okrągłe ciastka piernikowe
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- Na sernik:
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 150 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki cieplej wody
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 1,5 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Ciastka piernikowe wyłożyć na talerz. Przygotować sernik: żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie, śmietanę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszysta pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo serek homogenizowany, sok cytrynowy, cały czas ubijając. Do ubitych składników dodać namoczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do kubka jednorazowego i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Następnie wyciągnąć z lodówki, usunąć kubek, a sernik przełożyć na ciastka piernikowe. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz tartą skórką cytrynową na jednolitą masę i dodać do deseru. Całość posypać smażoną skórką pomarańczową oraz malinami.
Komentarze (1)
smak genialny