Sernik cytrynowy z malinami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2150
Sernik cytrynowy z malinami
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki malin
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 okrągłe ciastka piernikowe
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka startej skórki cytrynowej
  • Na sernik:
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki cieplej wody
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Ciastka piernikowe wyłożyć na talerz. Przygotować sernik: żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie, śmietanę ubić trzepaczką z cukrem pudrem na puszysta pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo serek homogenizowany, sok cytrynowy, cały czas ubijając. Do ubitych składników dodać namoczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do kubka jednorazowego i wstawić do lodówki, aby składniki zakrzepły. Następnie wyciągnąć z lodówki, usunąć kubek, a sernik przełożyć na ciastka piernikowe. Śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz tartą skórką cytrynową na jednolitą masę i dodać do deseru. Całość posypać smażoną skórką pomarańczową oraz malinami.

Komentarze (1)

Podobne przepisy

Więcej przepisów