Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 10500
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- 1 szklanka maki
- 1 kiść ciemnego winogrona
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- Sos czosnkowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki mielonego majeranku
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na kawałki. Jajka roztrzepać widelcem w misce. Mąkę przesypać na talerz. Płatki kukurydziane drobno utłuc i przesypać na kolejny talerz. Pokrojone mięso panierować z jajku, potem w mące, znów w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych. Rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć panierowanego kurczaka na złoty kolor. Usmażone kawałki osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku dodać jogurt, majonez, szczyptę soli, pieprz, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do małej miseczki i dodać do mięsa.
Całą potrawę udekorować winogronem i zielona natką pietruszki
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do czosnku dodać jogurt, majonez, szczyptę soli, pieprz, majeranek i wszystko dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć do małej miseczki i dodać do mięsa.
Całą potrawę udekorować winogronem i zielona natką pietruszki
Komentarze (3)
Bardzo lubię nuggetsy! Ostatnio właśnie zaczęłam się zastanawiać czy przygotowanie ich w domowym zaciszu jest trudne. Tak się składa, że wcześniej znalazłam przepis na zdrowo-zakreceni.pl i przyrządziłam pyszny przysmak według tam przedstawionej receptury. Następnym razem jednak dla porównania wypróbuję ten przepis, a może nuggetsy będą jeszcze lepsze. Zaintrygowała mnie w przepisie obecność winogron. Ale z tego co wyczytałam są one jedynie elementem dekoracji talerza, czy tak?
Winogrona to nie dekoracja, bo są dodatkiem do tej potrawy i razem z nimi całość smakuje inaczej.
Sos powala mnie z nug