Bułki maślane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 6688
Składniki:
- 1 kg mąki
- 5 łyżek masła roślinnego
- 3 łyżki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 6 dag drożdży
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, dodać ciepłe mleko oraz dwie szklanki mąki. Po dokładnym wymieszaniu odstawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu drożdży dodać do nich pozostałą mąkę, cukier i sól. Wszystko razem wyrobić na miękkie ciasto. Na końcu wyrabiania dodać roztopione masło roślinne i wyrabiać ciasto jeszcze przez 1 minutę. Z gotowego ciasta uformować bułeczki, przekroić ich środki i układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Bułeczki oprószyć mąką i piec do wyrośnięcia ciasta. Po wyrośnięciu należy wyciągnąć je z piekarnika i posmarować roztrzepanym jajkiem używając pędzelka. Po tym ponownie je włożyć do piekarnika i piec co jakiś czas sprawdzając, aby się nie przypaliły.
Komentarze (2)
5 lyzek masla roslinnego? ja prawde mowiac wolalbym dodac kerrygold, jednak maslo to maslo, smak i zapach nie do zastapienia syntetykiem
zakalec mi wyszedł gdy sie spytałam babci co zle zrobiłam to mi powiedziała ze ten przepis jest zły daje ocene negatywną