Bułki maślane z orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2218
Składniki:
- 1 kg mąki
- 200 g cukru pudru
- 200 g masła
- 140 g siekanych orzechów włoskich
- 6 jajek
- 6 g sody
- 4 g octu 3%
Opis przygotowania:
Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu. 5 jajek ubić z cukrem pudrem, dodać do nich roztopione masło, sodę, ocet i ponownie ubić. Dodać do tego przesianą mąkę, uprażone orzechy i wyrobić z całości ciasto. Z ciasta uformować bułki. Wbić 1 jajko do talerza, wlać do niego 1 łyżkę wody i razem roztrzepać. Roztrzepanym jajkiem posmarować bułki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 20 minut. Upieczone bułki można rozpoznać po nakłuciu ciasta patyczkiem, jeśli przywiera do niego - należy dalej piec, jeśli jest suchy - bułki są upieczone.
Komentarze (0)