Bułki maślane z orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2218

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 140 g siekanych orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 6 g sody
  • 4 g octu 3%

Opis przygotowania:

Orzechy drobno posiekać i lekko uprażyć na patelni bez tłuszczu. 5 jajek ubić z cukrem pudrem, dodać do nich roztopione masło, sodę, ocet i ponownie ubić. Dodać do tego przesianą mąkę, uprażone orzechy i wyrobić z całości ciasto. Z ciasta uformować bułki. Wbić 1 jajko do talerza, wlać do niego 1 łyżkę wody i razem roztrzepać. Roztrzepanym jajkiem posmarować bułki, wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni i piec około 20 minut. Upieczone bułki można rozpoznać po nakłuciu ciasta patyczkiem, jeśli przywiera do niego - należy dalej piec, jeśli jest suchy - bułki są upieczone.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów