Pałeczki chrustowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1537

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z sodą oczyszczoną, wbić żółtka, dodać śmietanę, ocet lub spirytus, masło i cukier puder. Z wszystkich składników wyrobić ciasto tak gęste, jak na pierogi. Po wyrobieniu ciasta rozwałkować je, pokroić w małe prostokąty, a następnie zwinąć w małe ruloniki. Ruloniki kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz do smażenia na patelni i smażyć jak chrusty z obu stron. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać cukrem waniliowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów