Pałeczki chrustowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1720
Składniki:
- 6 żółtek
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka octu lub spirytusu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- cukier waniliowy do posypania
- tłuszcz do smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z sodą oczyszczoną, wbić żółtka, dodać śmietanę, ocet lub spirytus, masło i cukier puder. Z wszystkich składników wyrobić ciasto tak gęste, jak na pierogi. Po wyrobieniu ciasta rozwałkować je, pokroić w małe prostokąty, a następnie zwinąć w małe ruloniki. Ruloniki kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz do smażenia na patelni i smażyć jak chrusty z obu stron. Po usmażeniu wyciągnąć na talerz i posypać cukrem waniliowym.
Komentarze (0)