Omlet na słodko
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 4130
Składniki:
- 15 g masła
- 3 żółtka
- 25 g (2 płaskie łyżeczki) cukru
- 4 białka
- 2 łyżki dżemu z kwaskowatych owoców
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilkę. Ubijamy białka na sztywną masę. Ucieramy żółtka z cukrem na błyszczącą masę i łączymy z białkami. Rozgrzać wcześniej roztopione masło na patelni i wlać na nie nasz kogiel mogiel. Chwilkę piec z jednej strony i następnie włożyć do piekarnika (pamiętajcie by patelnia nadawała się do pieczenia w wysokich temp.) Pieczemy ok 8-10 min. Posypujemy cukrem lub dajemy na wierzch troche dżemu. Można dodać sezonowe owoce będzie ładniej.
Komentarze (3)
Dobra uwaga z tą patelnią.
Niezłe
Pyszne polecam