Omlet na słodko

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3908
Omlet na słodko

Składniki:

  • 15 g masła
  • 3 żółtka
  • 25 g (2 płaskie łyżeczki) cukru
  • 4 białka
  • 2 łyżki dżemu z kwaskowatych owoców
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilkę. Ubijamy białka na sztywną masę. Ucieramy żółtka z cukrem na błyszczącą masę i łączymy z białkami. Rozgrzać wcześniej roztopione masło na patelni i wlać na nie nasz kogiel mogiel. Chwilkę piec z jednej strony i następnie włożyć do piekarnika (pamiętajcie by patelnia nadawała się do pieczenia w wysokich temp.) Pieczemy ok 8-10 min. Posypujemy cukrem lub dajemy na wierzch troche dżemu. Można dodać sezonowe owoce będzie ładniej.

Autor: lipsi

Komentarze (3)

Dobra uwaga z tą patelnią.

Pyszne polecam

Podobne przepisy

Więcej przepisów