Pałeczki z czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2347
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- olej do głębokiego smażenia
- 1 arkusz pergaminu
- Na ciasto:
- 20 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto na pałeczki: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej masło, sól, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę przełożyć do szprycy i wycisnąć 10-centymetrowe paski na pergamin. Całość z pergaminem przełożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Następnie upieczone pałeczki wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na talerz. Tabliczki czekolady, pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, przelać ją do filiżanek i podawać razem z pałeczkami.
Komentarze (0)