Pałeczki z czekoladą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2347
Pałeczki z czekoladą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 arkusz pergaminu
  • Na ciasto:
  • 20 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto na pałeczki: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej masło, sól, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę przełożyć do szprycy i wycisnąć 10-centymetrowe paski na pergamin. Całość z pergaminem przełożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Następnie upieczone pałeczki wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem i wyłożyć na talerz. Tabliczki czekolady, pokruszyć na drobne kawałki, przełożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając drewniana łyżką. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, przelać ją do filiżanek i podawać razem z pałeczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów