Naleśniki z serem i malinami
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1414
Składniki:
- 400 g malin
- 400 g białego sera twarogowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- świeża mięta
- Ciasto:
- 1, 5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Maliny umyć i odsączyć z wody. 200 g malin zmiksować mikserem na jednolitą masę, a pozostałe 200 g pozostawić do posypania deseru.
Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Przelać ją chochelką na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Ser twarogowy zmiksować mikserem ze śmietaną kremówką oraz 2 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę, a po zmiksowaniu przełożyć to łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.
Całość zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Wszystko polać zmiksowanymi malinami, posypać pozostałym cukrem pudrem, całymi malinami i udekorować świeżą miętą.
Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Przelać ją chochelką na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Ser twarogowy zmiksować mikserem ze śmietaną kremówką oraz 2 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę, a po zmiksowaniu przełożyć to łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.
Całość zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Wszystko polać zmiksowanymi malinami, posypać pozostałym cukrem pudrem, całymi malinami i udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)