Naleśniki z serem i malinami

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1239
Naleśniki z serem i malinami
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g malin
  • 400 g białego sera twarogowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • świeża mięta
  • Ciasto:
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Maliny umyć i odsączyć z wody. 200 g malin zmiksować mikserem na jednolitą masę, a pozostałe 200 g pozostawić do posypania deseru.

Przygotować ciasto; mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko, olej, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Przelać ją chochelką na na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Ser twarogowy zmiksować mikserem ze śmietaną kremówką oraz 2 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę, a po zmiksowaniu przełożyć to łyżką na usmażone wcześniej naleśniki.

Całość zawinąć w rulony i przełożyć na talerz. Wszystko polać zmiksowanymi malinami, posypać pozostałym cukrem pudrem, całymi malinami i udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów