Kluski słowackie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4875
Składniki:
- 50 dkg ziemniaków
- 15 dkg mąki
- 2 jajka
- 10 dkg słoniny
- 5 dkg bryndzy lub owczego sera
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć przez płótno. Słoniną pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i stopić na skwarki. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól. Wszystko dobrze wyrobić. W rondlu zagotować 2 l lekko osolonej wody. Wyrobioną masę układać na zwilżoną deseczkę kuchenną, uformować rulon i pokroić na ukośne kluski. Kiedy woda się zagotuje wrzucać do niej stopniowo. Kluski powinny wypływać na wierzch, wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową. Ugotowane przełożyć na talerz, polać skwarkami słoniny i posypać startą bryndzą lub owczym serem .
Komentarze (0)