Kluski słowackie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4875
Kluski słowackie
fot. foodistablog / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dkg ziemniaków
  • 15 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 10 dkg słoniny
  • 5 dkg bryndzy lub owczego sera
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach i wycisnąć przez płótno. Słoniną pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i stopić na skwarki. Do utartych ziemniaków dodać jajka, mąkę, sól. Wszystko dobrze wyrobić. W rondlu zagotować 2 l lekko osolonej wody. Wyrobioną masę układać na zwilżoną deseczkę kuchenną, uformować rulon i pokroić na ukośne kluski. Kiedy woda się zagotuje wrzucać do niej stopniowo. Kluski powinny wypływać na wierzch, wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową. Ugotowane przełożyć na talerz, polać skwarkami słoniny i posypać startą bryndzą lub owczym serem .

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów