Pączki z dżemem, karmelem i kruszonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2474
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 150 g masła
- 45 g drożdży
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 2 szklanki mąki do podsypania ciasta
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 1 białko jajka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- Karmel:
- 200 g cukru
- 2 łyżki mleka
- Kruszonka:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- o,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki wrzącej wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu, wlać do mąki wraz z roztartymi drożdżami, wbić jajka i wyrobić z całości mikserem ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać rum, po czym jeszcze raz wszystko wyrobić, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, urywać małe kawałki, formować z nich małe placki i nakładać na nie łyżeczką dżem z czarnej porzeczki. Następnie pozlepiać w kulki i pozostawić przez 15 minut na stolnicy. Po tym czasie rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić do niego przygotowane kulki, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier przesypać do rondla, wbić do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy, rozmieszać łyżeczką, nałożyć na upieczone wcześniej pączki i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Mieszać drewniana łyżką, do czasu, aż się rozpuści. Wtedy do rozpuszczonego cukru wlać mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszanymi składnikami zalać pączki z zastygłym lukrem.
Przygotować kruszonkę: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej, cukier, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, ponownie wszystko zagnieść, podzielić na małe kawałki i posypać nimi warstwę karmelu.
Przygotować lukier: cukier przesypać do rondla, wbić do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy, rozmieszać łyżeczką, nałożyć na upieczone wcześniej pączki i pozostawić do zastygnięcia lukru.
Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Mieszać drewniana łyżką, do czasu, aż się rozpuści. Wtedy do rozpuszczonego cukru wlać mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszanymi składnikami zalać pączki z zastygłym lukrem.
Przygotować kruszonkę: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej, cukier, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, ponownie wszystko zagnieść, podzielić na małe kawałki i posypać nimi warstwę karmelu.
Komentarze (0)