Pączki z dżemem, karmelem i kruszonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2284
Pączki z dżemem, karmelem i kruszonką
fot. @joefoodie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 150 g masła
  • 45 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 szklanki mąki do podsypania ciasta
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • Karmel:
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mleka
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • o,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki wrzącej wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz ciepłym mlekiem i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Masło stopić w rondlu, wlać do mąki wraz z roztartymi drożdżami, wbić jajka i wyrobić z całości mikserem ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać rum, po czym jeszcze raz wszystko wyrobić, nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką, urywać małe kawałki, formować z nich małe placki i nakładać na nie łyżeczką dżem z czarnej porzeczki. Następnie pozlepiać w kulki i pozostawić przez 15 minut na stolnicy. Po tym czasie rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić do niego przygotowane kulki, smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, a usmażone osączyć z tłuszczu i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier przesypać do rondla, wbić do niego białko jajka, wlać sok cytrynowy, rozmieszać łyżeczką, nałożyć na upieczone wcześniej pączki i pozostawić do zastygnięcia lukru.

Przygotować karmel: cukier przesypać do rondla z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Mieszać drewniana łyżką, do czasu, aż się rozpuści. Wtedy do rozpuszczonego cukru wlać mleko, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wymieszanymi składnikami zalać pączki z zastygłym lukrem.

Przygotować kruszonkę: rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej, cukier, dodać masło i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać rodzynki, ponownie wszystko zagnieść, podzielić na małe kawałki i posypać nimi warstwę karmelu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów