Pączki faszerowane bitą śmietaną i owocami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2589
Pączki faszerowane bitą śmietaną i owocami
fot. sekimura / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 20 g truskawek
  • 4 kiwi
  • 2 pomarańcze
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 2 łyżki jagód
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 200 g roztopionego masła
  • 50 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Pomarańcze oraz grejpfruty obrać ze skóry i podzielić na plastry.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze, po czym ściągnąć z pary. Następnie mąkę z solą przesypać do większej miski i dodać do tego ubite składniki nad parą. Wlać do całości roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć stolnicę i podzielić na równe kawałki. Podsypać je mąką i uformować z nich płaskie bułeczki (podobne do jagodzianek). Całość pozostawić na stolnicy przez 15 minut, po czym wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć z tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać cukrem pudrem i rozkroić na połówki.

Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i wyłożyć ją na przekrojone pączki. Wszystko udekorować przygotowanymi wcześniej owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów