Placki z szalotek
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1866
Składniki:
- 8 szalotek
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki oleju
- 2 ozdobne kwiaty do dekoracji
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szalotki obrać, pokroić drobno i zmiksować mikserem. Zmiksowane przełożyć do miski. Następnie do zmiksowanych szalotek wsypać mąkę ryżowa, wlać mleko, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, mielonego imbiru i dokładnie wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Wymieszane składniki przelać chochelką na rozgrzany olej na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone ściągnąć z ognia, osuszyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę podzielić na porcje, przełożyć liśćmi sałaty i udekorować ozdobnym kwiatem.
Komentarze (0)