Pączki kokosowe z bitą śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2014
Składniki:
- 2 szklanki wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 200 g roztopionego masła
- 50 g drożdży
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki spirytusu
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego do ciast
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru oraz mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Zagotować 1 l wody w rondlu, a po jej zagotowaniu postawić na rondlu miskę. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i razem ubić trzepaczką na parze, po czym ściągnąć z pary. Mąkę z solą przesypać do większej miski i dodać do tego ubite składniki nad parą. Wlać do całości roztarte drożdże, roztopione masło, spirytus i wyrobić ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe, małe kawałki i uformować z nich ręcznie kulki. Podsypać je mąką i pozostawić przez 10 minut.
Następnie kulki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, na gorąco obtoczyć wiórkami kokosowymi i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu naciąć je nożem.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć w miejsce rozcięcia pączków.
Następnie kulki wrzucić do mocno rozgrzanego oleju na patelni i smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, na gorąco obtoczyć wiórkami kokosowymi i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu naciąć je nożem.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem oraz aromatem waniliowym na puszystą pianę, przełożyć ją do szprycy i wycisnąć w miejsce rozcięcia pączków.
Komentarze (0)