Ozór wołowy z boczkiem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1912
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone buraczki
- 2 łyżki musztardy rosyjskiej
- 1 ozór wołowy
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić w kostkę. Następnie ozór wołowy przełożyć do rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować na średnim ogniu do miękkości, odcedzić, pokroić go na kawałki, wysmarować musztardą rosyjską, posypać mielonymi goździkami, szczyptą pieprzu i zawinąć w plastry wędzonego boczku. Następnie przełożyć na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumieni z obu stron. Wtedy wyłożyć na talerz i posypać pokrojonymi wcześniej buraczkami i świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)