Mostek wołowy z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7401
Składniki:
- 500 g mostku wołowego
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 seler naciowy
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do pokrojonych warzyw. Seler naciowy pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników wraz z zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Mostek wołowy podzielić na porcje, po czym związać dratwą i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumieniony wraz z olejem dodać do pokrojonych warzyw. Całość zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia mięso od czasu do czasu podlewać wodą z duszenia. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i razem z warzywami wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)