Mostek wołowy z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7401
Mostek wołowy z warzywami
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mostku wołowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna pieprzu
  • 1 seler naciowy
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz pietruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do pokrojonych warzyw. Seler naciowy pokroić na kawałki i dodać do pozostałych składników wraz z zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Mostek wołowy podzielić na porcje, po czym związać dratwą i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumieniony wraz z olejem dodać do pokrojonych warzyw. Całość zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. W czasie duszenia mięso od czasu do czasu podlewać wodą z duszenia. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i razem z warzywami wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów