Ciasto cynamonowo-migdałowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2545
Ciasto cynamonowo-migdałowe
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na polewę:
  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru
  • 50 ml likieru migdałowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z 1 cytryny
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masło mrożonego
  • 125 g brązowego cukru
  • 15 g cynamonu
  • 15 g mielonych migdałów
  • 2 g tartej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, mielonym imbirem, proszkiem do pieczenia, kardamonem oraz cynamonem. Do wymieszanej mąki dodać pokrojone drobno, zmrożone masło, wlać cieple mleko, dodać mielone migdały i wyrobić ciasto. Wyrobione wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość 2 cm i przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić.

Przygotować polewę: cukier przesypać do rondla i rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Do rozpuszczonego cukru wlać likier migdałowy oraz całe migdały. Potem wlać do tego sok cytrynowy, dodać startą skórkę cytrynową, po czym wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia i przełożyć na upieczone wcześniej ciasto.

Podawać, kiedy polewa przestygnie.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów