Majonez chipotle

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 11013
Majonez chipotle
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g majonezu dekoracyjnego
  • 50 ml soku cytrynowego
  • 20 g wędzonej papryki chili
  • 5 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • 0, 5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pieprz

Opis przygotowania:

Paprykę wędzoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Orzechy włoski drobno utłuc. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę wędzoną, mielony kminek, oregano, tymianek oraz orzechy włoskie. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem do smażonych składników wlać sok cytrynowy, wsypać cukier, doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przestudzić, po czym wymieszać z majonezem i przełożyć do miski. Wymieszany majonez znakomicie nadaje się do potraw mięsnych i rybnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów