Majonez chipotle
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 11298
Składniki:
- 300 g majonezu dekoracyjnego
- 50 ml soku cytrynowego
- 20 g wędzonej papryki chili
- 5 g tłuczonych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- 0, 5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pieprz
Opis przygotowania:
Paprykę wędzoną sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na drobne kawałki. Orzechy włoski drobno utłuc. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę wędzoną, mielony kminek, oregano, tymianek oraz orzechy włoskie. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na małym ogniu. Potem do smażonych składników wlać sok cytrynowy, wsypać cukier, doprawić do smaku pieprzem, solą, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przestudzić, po czym wymieszać z majonezem i przełożyć do miski. Wymieszany majonez znakomicie nadaje się do potraw mięsnych i rybnych.
Komentarze (0)