Owsianka z rodzynkami i pieczonym jabłkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2194
Owsianka z rodzynkami i pieczonym jabłkiem
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 750 ml mleka
  • 180 g płatków owsianych
  • 5 g rodzynek
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mleko przelać do rondla, dodać do niego sparzone rodzynki i wsypać płatki owsiane. Następnie wlać aromat waniliowy i gotować na małym ogniu do czasu, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do kubeczków. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Plastry jabłek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione dodać do pozostałych składników. Cukier brązowy rozpuścić z 1 łyżą ciepłej wody oraz sokiem cytrynowym i zalać całą potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów