Owsianka z rodzynkami i pieczonym jabłkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2405
Składniki:
- 750 ml mleka
- 180 g płatków owsianych
- 5 g rodzynek
- 2 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Mleko przelać do rondla, dodać do niego sparzone rodzynki i wsypać płatki owsiane. Następnie wlać aromat waniliowy i gotować na małym ogniu do czasu, aż utworzy się gęsta masa. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do kubeczków. Jabłka umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Plastry jabłek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione dodać do pozostałych składników. Cukier brązowy rozpuścić z 1 łyżą ciepłej wody oraz sokiem cytrynowym i zalać całą potrawę.
Komentarze (0)