Kotlety mięsne z marchewką i jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2123
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta mielonej słodkiej papryki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do startej marchwi dodać mięso mielone, obraną ze skóry oraz posiekaną drobno cebulę i pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Doprawić do smaku pieprzem, solą i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kotlety i obtoczyć je bułką tartą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na zloty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody. Gotować do czasu ścięcia się białek. Wtedy wyciągnąć z rondla i dodać do składników na talerzu wraz z musztardą Dijon. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz mieloną słodką papryką.
Komentarze (0)