Owoce morza z żółtkami i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2336
Składniki:
- 100 g małży marynowanych w zalewie
- 100 g czerwonego kawioru
- 6 mrożonych ostryg
- 6 żółtek jaj
- 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 liście sałaty
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 0.5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz biały
- pęczek rukoli
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym skropić je sokiem cytrynowym, przełożyć z powrotem do muszli i zalać sosem sojowym. Małże osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plastry i dodać do ostryg wraz z rukolą i czerwonym kawiorem. Następnie piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki oprószyć je kurkumą, szczyptą soli, pierzu i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości wraz z żółtkami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, czarnym sezamem oraz mieloną czerwoną papryką.
Komentarze (0)