Owoce morza z żółtkami i kurczakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2336
Owoce morza z żółtkami i kurczakiem
fot. takaokun / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g małży marynowanych w zalewie
  • 100 g czerwonego kawioru
  • 6 mrożonych ostryg
  • 6 żółtek jaj
  • 6 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 liście sałaty
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 0.5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz biały
  • pęczek rukoli
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym skropić je sokiem cytrynowym, przełożyć z powrotem do muszli i zalać sosem sojowym. Małże osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plastry i dodać do ostryg wraz z rukolą i czerwonym kawiorem. Następnie piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki oprószyć je kurkumą, szczyptą soli, pierzu i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości wraz z żółtkami. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, czarnym sezamem oraz mieloną czerwoną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów