Owoce morza z ziemniakami i kuskusem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2426
Składniki:
- 350 g mrożonej ośmiornicy
- 4 mrożone przegrzebki
- 4 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżką oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- natka zielonej pietruszki
- szczypta mielonego szafranu
- sól morska
Opis przygotowania:
Ośmiornicę oraz przegrzebki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, po czym oba składniki wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody z liśćmi laurowymi i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i każde z osobna pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osolona wodą i ugotować do miękkości. Bulion warzywny, wymieszać z oliwą z oliwek i na gorąco zmiksować z ugotowanymi ziemniakami. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz i wyłożyć pokrojoną ośmiornicą. Następnie kuskus zalać 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, trzymać go we wrzątku przez 3 minuty, potem odcedzić. Odcedzony kuskus wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz pokrojonymi przegrzebkami, przełożyć na muszle po przegrzebkach i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego szafranu.
Komentarze (0)