Owoce morza z ziemniakami i kuskusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Owoce morza z ziemniakami i kuskusem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mrożonej ośmiornicy
  • 4 mrożone przegrzebki
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 łyżką oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta mielonego szafranu
  • sól morska

Opis przygotowania:

Ośmiornicę oraz przegrzebki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, umyć, po czym oba składniki wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody z liśćmi laurowymi i gotować do miękkości. Ugotowane odcedzić i każde z osobna pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym zalać lekko osolona wodą i ugotować do miękkości. Bulion warzywny, wymieszać z oliwą z oliwek i na gorąco zmiksować z ugotowanymi ziemniakami. Zmiksowane składniki przełożyć na talerz i wyłożyć pokrojoną ośmiornicą. Następnie kuskus zalać 2 szklankami wrzącej lekko osolonej wody, trzymać go we wrzątku przez 3 minuty, potem odcedzić. Odcedzony kuskus wymieszać z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki oraz pokrojonymi przegrzebkami, przełożyć na muszle po przegrzebkach i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą mielonego szafranu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów