Owoce morza smażone z papryką i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1747
Składniki:
- 300 g mrożonej mątwy
- 100 g mrożonych muli
- 100 g mrożonego homara
- 8 małych zielonych papryczek chili
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki czerwonej pasty chili
- sól
- natka zielonej pietruszki
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Natką zielonej pietruszki oraz papryki chili umyć, osączyć z wody. Owoce morza rozmrozić. Następnie homara oraz mule przełożyć na jedną patelnię i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na średnim ogniu do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na tacki. Potem dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać czerwoną pastę chili oraz orzeszki pinii. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do całości na tackach. Potem rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i zeszklić na niej obrane i pokrojone drobno dwa następne ząbki czosnku. Do zeszklonego czosnku dodać zielone papryczki chili i rozmrożoną wcześniej mątwę. Składniki z mątwą doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)