Owoce morza smażone z papryką i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1554
Owoce morza smażone z papryką i orzechami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonej mątwy
  • 100 g mrożonych muli
  • 100 g mrożonego homara
  • 8 małych zielonych papryczek chili
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki czerwonej pasty chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Natką zielonej pietruszki oraz papryki chili umyć, osączyć z wody. Owoce morza rozmrozić. Następnie homara oraz mule przełożyć na jedną patelnię i smażyć na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek na średnim ogniu do czasu, aż składniki się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na tacki. Potem dwa ząbki czosnku obrać ze skóry, posiekać drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanej oliwy z oliwek na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać czerwoną pastę chili oraz orzeszki pinii. Składniki te doprawić do smaku szczyptą soli i smażyć przez 1,5 minuty, po czym ściągnąć je z ognia i dodać do całości na tackach. Potem rozgrzać pozostałą oliwę na patelni i zeszklić na niej obrane i pokrojone drobno dwa następne ząbki czosnku. Do zeszklonego czosnku dodać zielone papryczki chili i rozmrożoną wcześniej mątwę. Składniki z mątwą doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wówczas ściągnąć je z ognia i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów