Kukurydza z solonymi żółtkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1405
Kukurydza z solonymi żółtkami
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 4 żółtka jaj
  • sól
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek umyć i osączyć z wody. Żółtka jaj wrzucić na 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone żółtka przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego osączona wcześniej kukurydzę, całość wymieszać i smażyć do czasu, aż kukurydza się przyrumieni. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na koniec posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów