Kukurydza z solonymi żółtkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1592
Składniki:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 4 żółtka jaj
- sól
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Kukurydzę osączyć z zalewy. Szczypiorek umyć i osączyć z wody. Żółtka jaj wrzucić na 1 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, odcedzić łyżką cedzakową i pokroić na drobne kawałki. Pokrojone żółtka przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego osączona wcześniej kukurydzę, całość wymieszać i smażyć do czasu, aż kukurydza się przyrumieni. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Na koniec posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)