Naleśniki z hummusem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4650
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki korniszony
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- Na ciasto:
- 2 szklanki maki pszennej
- 1 szklanka mleka sojowego
Opis przygotowania:
Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę utłuc tłuczkiem z obranym ze skóry czosnkiem, sokiem cytrynowym, pastą sezamową, oliwą z oliwek oraz kuminem na jednolitą masę. Gotową masę dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko sojowe, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie wyrobione ciasto wlać chochelką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na stół, po czym nałożyć na nie przygotowana masę.
Całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Korniszony pokroić w krążki. Na koniec posypać potrawę pokrojonymi warzywami.
Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko sojowe, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie wyrobione ciasto wlać chochelką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na stół, po czym nałożyć na nie przygotowana masę.
Całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Korniszony pokroić w krążki. Na koniec posypać potrawę pokrojonymi warzywami.
Komentarze (0)