Naleśniki z hummusem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4650
Naleśniki z hummusem
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka mleka sojowego

Opis przygotowania:

Ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Potem ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę utłuc tłuczkiem z obranym ze skóry czosnkiem, sokiem cytrynowym, pastą sezamową, oliwą z oliwek oraz kuminem na jednolitą masę. Gotową masę dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę przesypać do miski, wlać do niej mleko sojowe, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie wyrobione ciasto wlać chochelką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Usmażone naleśniki przełożyć na stół, po czym nałożyć na nie przygotowana masę.

Całość zawinąć w rulony i wyłożyć na talerz. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Korniszony pokroić w krążki. Na koniec posypać potrawę pokrojonymi warzywami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów