Hamburgery z patisonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2609
Hamburgery z patisonem
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża zielona papryka
  • 6 dymek bez szczypioru
  • 340 g patisona
  • 450 g chudego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1-2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
  • 60 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 2 duże marchewki
  • 4 selery naciowe

Opis przygotowania:

Wyjmij gniazdo nasienne z papryki. Posiekaj paprykę, dymki i mięso. Obierz patison i grubo poszatkuj. Marchewki oskrob, przetnij na pół i pokrój w długie paseczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż paprykę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj dymkę i patisona, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj siekane mięso i smaż je przez ok. 5 minut, mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pomidory, sos sojowy, sułtanki, sok pomarańczowy, sól oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i duś na wolnym ogniu przez 10 minut, aż mięso będzie ugotowane, a sos gęsty. Napełnij wydrążone połówki bułek nadzieniem i podawaj z paseczkami marchwi oraz selerem naciowym.

Autor: msinter

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów