Hamburgery z patisonem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2827
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża zielona papryka
- 6 dymek bez szczypioru
- 340 g patisona
- 450 g chudego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1-2 łyżeczki słodkiego sosu sojowego
- 60 g rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 4 bułki do hamburgerów
- 2 duże marchewki
- 4 selery naciowe
Opis przygotowania:
Wyjmij gniazdo nasienne z papryki. Posiekaj paprykę, dymki i mięso. Obierz patison i grubo poszatkuj. Marchewki oskrob, przetnij na pół i pokrój w długie paseczki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i lekko podsmaż paprykę na dużym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj dymkę i patisona, smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj siekane mięso i smaż je przez ok. 5 minut, mieszaj od czasu do czasu. Dodaj pomidory, sos sojowy, sułtanki, sok pomarańczowy, sól oraz szczyptę pieprzu i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz gaz i duś na wolnym ogniu przez 10 minut, aż mięso będzie ugotowane, a sos gęsty. Napełnij wydrążone połówki bułek nadzieniem i podawaj z paseczkami marchwi oraz selerem naciowym.
Komentarze (0)