Kurczak z patisonem, cebulką i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1828
Składniki:
- 300 g cebulek w zalewie słodko-kwaśnej
- 30 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 5 g orzechów włoskich
- 5 łyżek oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 patisony białe
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Cebulki osączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy cebulki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do mięsa. Patisony obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i zmiksować mikserem. Zmiksowane dodać do składników wraz z umytymi wcześniej suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Na koniec wszystko posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)