Kurczak z patisonem, cebulką i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1828
Kurczak z patisonem, cebulką i śliwkami
fot. Consulat de la Boirie / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g cebulek w zalewie słodko-kwaśnej
  • 30 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 5 g orzechów włoskich
  • 5 łyżek oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 patisony białe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso, warzywa oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Następnie piersi z kurczaka oprószyć pieprzem, solą i smażyć do miękkości na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Cebulki osączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać osączone z zalewy cebulki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i dodać do mięsa. Patisony obrać ze skóry, pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, zagotować, odcedzić i zmiksować mikserem. Zmiksowane dodać do składników wraz z umytymi wcześniej suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Na koniec wszystko posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów