Ostrygi zapiekane z serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2874
Ostrygi zapiekane z serem i szpinakiem
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g tartego sera żółtego
  • 6 ostryg mrożonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, po czym dokładnie, razem z muszlami umyć pod bieżącą wodą. Następnie osączyć je z wody i z powrotem przełożyć do muszli. Umyte oprószyć szczyptą soli, dodać do tego pokrojony szpinak i zalać oliwą z oliwek. Całość posypać tartym serem żółtym oraz przepuszczonym przez praskę obranym czosnkiem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i piec do czasu, aż ser całkowicie się roztopi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów