Kaczka z brukselką w sosie winnym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2684
Składniki:
- 40 g brukselki
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 gramy kiełków brokułów
- sól
- pieprz
- Na sos winny:
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- 100 ml korzennego miodu pitnego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
Opis przygotowania:
Brukselkę oraz piersi z kaczki umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowaną brukselkę. Piersi kaczki oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione zestawić z ognia i trzymać w ciepłym.
Przygotować sos winny: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na drugiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodać gałązkę świeżego rozmarynu, wsypać mielone orzechy i migdały, po czym wszystko zalać winem czerwonym oraz miodem pitnym i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko. Przecedzony sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przelać do zrumienionego wcześniej mięsa.
Zalane sosem mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Kiełki brokuła sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i udekorować nimi potrawę.
Przygotować sos winny: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na drugiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodać gałązkę świeżego rozmarynu, wsypać mielone orzechy i migdały, po czym wszystko zalać winem czerwonym oraz miodem pitnym i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko. Przecedzony sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przelać do zrumienionego wcześniej mięsa.
Zalane sosem mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Kiełki brokuła sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i udekorować nimi potrawę.
Komentarze (0)