Kaczka z brukselką w sosie winnym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2405
Kaczka z brukselką w sosie winnym
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 40 g brukselki
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gramy kiełków brokułów
  • sól
  • pieprz
  • Na sos winny:
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 100 ml korzennego miodu pitnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól

Opis przygotowania:

Brukselkę oraz piersi z kaczki umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na patelni i polać nim ugotowaną brukselkę. Piersi kaczki oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienione zestawić z ognia i trzymać w ciepłym.

Przygotować sos winny: cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na drugiej patelni. Do zeszklonej cebuli dodać gałązkę świeżego rozmarynu, wsypać mielone orzechy i migdały, po czym wszystko zalać winem czerwonym oraz miodem pitnym i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przecedzić przez sitko. Przecedzony sos doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przelać do zrumienionego wcześniej mięsa.

Zalane sosem mięso dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Kiełki brokuła sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i udekorować nimi potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów