Ostrygi z soczewicą i orzeszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2031
Ostrygi z soczewicą i orzeszkami
fot. dainee / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 ostryg mrożonych
  • 30 g soczewicy
  • 20 g słonych orzeszków ziemnych
  • 6 pomidorów cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 cebula
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta ostrej papryczki chili
  • oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmielić maszynką do mięsa. Orzechy ziemne drobno utłuc i wymieszać z soczewicą. Ostrygi rozmrozić, wyjąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych i zanurzyć w głębokiej oliwie. Następnie obtoczyć w mielonej soczewicy z orzechami i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Muszle ostryg sparzyć wrzątkiem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić, po czym dodać pokrojone drobno pomidory. Całość doprawić szczyptą mielonego imbiru, soli, pieprzu oraz chili, wymieszać i przełożyć do muszli. Muszle wyłożyć na tackę. Na pomidory przełożyć ostrygi. Kapustę białą poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć wrzątkiem. Dodać do niej poszatkowaną marchew, pokrojony drobno szczypiorek, cukier, olej i ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć obok ostryg.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów