Ostrygi z soczewicą i orzeszkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2031
Składniki:
- 6 ostryg mrożonych
- 30 g soczewicy
- 20 g słonych orzeszków ziemnych
- 6 pomidorów cherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 cebula
- 3/4 łyżki cukru
- 1/2 łyżki octu
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta ostrej papryczki chili
- oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmielić maszynką do mięsa. Orzechy ziemne drobno utłuc i wymieszać z soczewicą. Ostrygi rozmrozić, wyjąć z muszli, oczyścić z części niejadalnych i zanurzyć w głębokiej oliwie. Następnie obtoczyć w mielonej soczewicy z orzechami i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone wyciągnąć i osączyć z tłuszczu. Muszle ostryg sparzyć wrzątkiem. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek i zeszklić, po czym dodać pokrojone drobno pomidory. Całość doprawić szczyptą mielonego imbiru, soli, pieprzu oraz chili, wymieszać i przełożyć do muszli. Muszle wyłożyć na tackę. Na pomidory przełożyć ostrygi. Kapustę białą poszatkować na tarce jarzynowej i sparzyć wrzątkiem. Dodać do niej poszatkowaną marchew, pokrojony drobno szczypiorek, cukier, olej i ocet. Dokładnie wymieszać i przełożyć obok ostryg.
Komentarze (0)