Ostrygi zapiekane

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3405
Ostrygi zapiekane
fot. Fast Forward Event Productions / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 szt ostryg
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g kruszonego lodu
  • 15 dag kawioru
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Muszle z ostrygami oczyścić, otworzyć ostrym nożem i odciąć ostrygi od muszli. Z ostryg usunąć ciemne, niejadalne części i obmyć je w lekko osolonej wodzie razem z muszlami. Obmyte osączyć z wody, przełożyć z powrotem do czystych muszli i zalać białym winem wytrawnym. Kawior zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i położyć na zalanych ostrygach. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i zapiekać w temperaturze 200 stopni do 7 minut. Zapieczone wyciągnąć z piekarnika, odczekać chwilę, by przestygły i posypać wierz pietruszką. Przed podaniem rozkruszyć lód na tacy, przełożyć na niego gotowe ostrygi i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów