Ostrygi zapiekane
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3630
Składniki:
- 20 szt ostryg
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 40 g kruszonego lodu
- 15 dag kawioru
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Muszle z ostrygami oczyścić, otworzyć ostrym nożem i odciąć ostrygi od muszli. Z ostryg usunąć ciemne, niejadalne części i obmyć je w lekko osolonej wodzie razem z muszlami. Obmyte osączyć z wody, przełożyć z powrotem do czystych muszli i zalać białym winem wytrawnym. Kawior zmieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i położyć na zalanych ostrygach. Całość przełożyć na blachę do pieczenia i zapiekać w temperaturze 200 stopni do 7 minut. Zapieczone wyciągnąć z piekarnika, odczekać chwilę, by przestygły i posypać wierz pietruszką. Przed podaniem rozkruszyć lód na tacy, przełożyć na niego gotowe ostrygi i podawać do spożycia.
Komentarze (0)