Ostrygi z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1878
Składniki:
- 6 mrożonych ostryg
- 2 kromki chleba
- 6 liści bazylii
- 4 żółte patisony
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 15 dag soli kamiennej
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć pieprzem oraz solą i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie. Zrumienione wyciągnąć i włożyć z powrotem do muszli. Muszle postawić na tacce wysypanej solą kuchenną. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Patisony pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać do niej pokrojone patisony, paprykę i smażyć przez 2 minuty, po czym dodać do tego pokrojone w drobną kostkę pomidory. Następnie dodać pokrojone liście bazylii, doprawić pieprzem i solą do smaku i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 1 minutę i przełożyć na ostrygi. Kromki chleba wysmarować oliwą, posolić, pokroić na kawałki i upiec grzanki na rozgrzanej patelni. Grzanki wyłożyć na wierzch ostryg.
Komentarze (0)