Ostrygi smażone z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3652
Składniki:
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 10 g orzeszków ziemnych
- 6 ostryg mrożonych
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 główka sałaty
- 1 zielona papryka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli (dwie pozostawić i opłukać, resztę odrzucić), oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać i oprószyć pieprzem i solą. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone ostrygi, smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć do pozostawionych muszli. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, na nią wyłożyć muszle ze smażonymi ostrygami. Seler naciowy pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w plastry. Zielony groszek pozbawić końcówek. Pokrojone warzywa zalać lekko osolona wodą, gotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać ugotowane warzywa oraz drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty, a następnie dodać do ostryg.
Komentarze (0)