Ostrygi smażone z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3474
Ostrygi smażone z warzywami
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 10 g orzeszków ziemnych
  • 6 ostryg mrożonych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 główka sałaty
  • 1 zielona papryka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli (dwie pozostawić i opłukać, resztę odrzucić), oczyścić z części niejadalnych, dokładnie opłukać i oprószyć pieprzem i solą. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone ostrygi, smażyć przez 3 minuty, po czym przełożyć do pozostawionych muszli. Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę przełożyć na talerz, na nią wyłożyć muszle ze smażonymi ostrygami. Seler naciowy pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w plastry. Zielony groszek pozbawić końcówek. Pokrojone warzywa zalać lekko osolona wodą, gotować do miękkości i odcedzić. Następnie rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni, dodać ugotowane warzywa oraz drobno posiekane orzeszki ziemne. Całość smażyć na małym ogniu przez 1,5 minuty, a następnie dodać do ostryg.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów