Ostrygi w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2889
Składniki:
- 10 ostryg mrożonych
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 małe papryki chili (czerwone)
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklana mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, odciąć muszlę, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie opłukać wodą. Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z mlekiem i solą, wbić jajko i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Następnie ostrygi zanurzyć w cieście i smażyć na patelni w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na sałatę. Papryki pokroić drobno, wymieszać z sokiem z cytryny i polać całość.
Komentarze (0)