Ostrygi z tofu i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1641
Ostrygi z tofu i jajkiem
fot. VirtualErn / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 ml soku z cytryn
  • 10 g jedwabistego tofu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 mrożone ostrygi
  • 2 surowe żółtka jaj
  • 2 łyżeczki czerwonego kawioru
  • 2 łyżeczki czarnego kawioru
  • 2 ćwiartki cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,6 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, przekroić w podłużne, cienkie paski, namoczyć w 1 łyżce oliwy z oliwek i wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, potem odciąć ostrym nożem od muszli, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć razem z muszlami. Umyte z powrotem włożyć do muszli i dodać do szczypiorku na talerzu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać pokrojone na kawałki tofu i smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do ostryg. Dodać do tego surowe żółtka jaj. Sok cytrynowy wymieszać z solą oraz pieprzem cayenne i polać nim całość. Potem dodać czarny i czerwony kawior. Całość udekorować ćwiartkami cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów