Ostrygi z tofu i jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- 50 ml soku z cytryn
- 10 g jedwabistego tofu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mrożone ostrygi
- 2 surowe żółtka jaj
- 2 łyżeczki czerwonego kawioru
- 2 łyżeczki czarnego kawioru
- 2 ćwiartki cytryny
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 0,6 łyżeczki soli
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, przekroić w podłużne, cienkie paski, namoczyć w 1 łyżce oliwy z oliwek i wyłożyć na talerz. Ostrygi rozmrozić, potem odciąć ostrym nożem od muszli, oczyścić z części niejadalnych i dokładnie umyć razem z muszlami. Umyte z powrotem włożyć do muszli i dodać do szczypiorku na talerzu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę na patelni, dodać pokrojone na kawałki tofu i smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do ostryg. Dodać do tego surowe żółtka jaj. Sok cytrynowy wymieszać z solą oraz pieprzem cayenne i polać nim całość. Potem dodać czarny i czerwony kawior. Całość udekorować ćwiartkami cytryny.
Komentarze (0)