Ostrygi z owocami i rzodkiewką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1598
Ostrygi z owocami i rzodkiewką
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g miąższu z arbuza
  • 4 łyżki kruszonego lodu
  • 4 mrożone ostrygi
  • 4 rzodkiewki
  • 2 pomarańcze
  • 2 listki świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Owoce, rzodkiewkę oraz mięte umyć i osączyć z wody. Ostrygi rozmrozi, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i lekko przestudzić. Miąższ z arbuza wymieszać z kruszonym lodem i dodać do przestudzonych ostryg. Następnie pomarańcze obrać ze skóry, miąższ pokroić na kawałki i dodać do składników na talerzu. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i dodać do całości. Wszystko skropić sokiem cytrynowym i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów