Ostrygi z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2185
Składniki:
- 150 ml gotowego sosu do ostryg
- 6 mrożonych ostryg
- 4 cebule dymki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka curry
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli i usunąć części niejadalne. Muszle dokładnie opłukać wrzącą wodą. Następnie obrać cebulę, drobno pokroić i wyłożyć na muszle ostryg. Na cebulę przełożyć oczyszczone ostrygi i zalać każdą z nich 1 łyżką gotowego sosu do ostryg, potem oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ostrygi włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 190 st. i piec przez 6 minut. W tym czasie boczek oprószyć curry, pokroić na drobne kawałki i smażyć na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyciągnąć ostrygi z piekarnika i dodać do nich smażony boczek. Całość przestudzić i przełożyć na tackę z solą kamienną. Przestudzone składniki polać sokiem z limonki i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)