Ostrygi z boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2185
Ostrygi z boczkiem
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 ml gotowego sosu do ostryg
  • 6 mrożonych ostryg
  • 4 cebule dymki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli i usunąć części niejadalne. Muszle dokładnie opłukać wrzącą wodą. Następnie obrać cebulę, drobno pokroić i wyłożyć na muszle ostryg. Na cebulę przełożyć oczyszczone ostrygi i zalać każdą z nich 1 łyżką gotowego sosu do ostryg, potem oprószyć je świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Ostrygi włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp 190 st. i piec przez 6 minut. W tym czasie boczek oprószyć curry, pokroić na drobne kawałki i smażyć na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyciągnąć ostrygi z piekarnika i dodać do nich smażony boczek. Całość przestudzić i przełożyć na tackę z solą kamienną. Przestudzone składniki polać sokiem z limonki i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów