Krokiety rybne z soją i sosem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2496
Składniki:
- 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego
- 2 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 400 g soi w zalewie
- 300 g wędzonego dorsza
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Soję osączyć z zalewy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Rybę wędzoną oczyścić z ości oraz skóry i połamać na drobne kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego ciepłe mleko, dodać szczyptę soli i całość zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać ciasto porcjami. Potem smażyć z obu stron jak naleśniki, po czym ściągnąć z ognia i rozłożyć na stole.
Przygotować wypełnienie: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, osączona z zalewy soję i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do smażonych składników dodać pokruszoną rybę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a następnie do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu.
Usmażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej ciasto naleśnikowe. Całość zawinąć w rulony i namoczyć w roztrzepanych jajkach na talerzu oraz obtoczyć w bułce tartej. Wszystko przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z każdej strony. Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Przed podaniem potrawę polać gotowym sosem słodko-kwaśnym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego ciepłe mleko, dodać szczyptę soli i całość zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać ciasto porcjami. Potem smażyć z obu stron jak naleśniki, po czym ściągnąć z ognia i rozłożyć na stole.
Przygotować wypełnienie: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, osączona z zalewy soję i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do smażonych składników dodać pokruszoną rybę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a następnie do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu.
Usmażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej ciasto naleśnikowe. Całość zawinąć w rulony i namoczyć w roztrzepanych jajkach na talerzu oraz obtoczyć w bułce tartej. Wszystko przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z każdej strony. Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Przed podaniem potrawę polać gotowym sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)