Krokiety rybne z soją i sosem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2252
Krokiety rybne z soją i sosem
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 400 g soi w zalewie
  • 300 g wędzonego dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Soję osączyć z zalewy. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Rybę wędzoną oczyścić z ości oraz skóry i połamać na drobne kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski, wlać do tego ciepłe mleko, dodać szczyptę soli i całość zmiksować mikserem, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką wlać ciasto porcjami. Potem smażyć z obu stron jak naleśniki, po czym ściągnąć z ognia i rozłożyć na stole.

Przygotować wypełnienie: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną marchew, osączona z zalewy soję i smażyć pod przykryciem przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do smażonych składników dodać pokruszoną rybę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, a następnie do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, ponownie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty, na średnim ogniu.

Usmażone składniki ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej ciasto naleśnikowe. Całość zawinąć w rulony i namoczyć w roztrzepanych jajkach na talerzu oraz obtoczyć w bułce tartej. Wszystko przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor z każdej strony. Gotowe osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Przed podaniem potrawę polać gotowym sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów