Ostrygi w sosie ponzu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2694
Składniki:
- 6 ostryg mrożonych
- 2 marchewki
- pęczek zielonego szczypiorku
- Sos ponzu:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka przyprawy mirin
- 1 łyżka sake
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z żółtego grejpfruta
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ostrygi rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić z części niejadalnych, po czym dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miseczki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do kolejnej miseczki. Do przepuszczonego czosnku wlać sos sojowy, sok cytrynowy, mirin, sok z grejpfruta, sake, wszystko razem dokładnie wymieszać i zalać tym ostrygi w misce.
Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę do kolejnej miseczki. Do przepuszczonego czosnku wlać sos sojowy, sok cytrynowy, mirin, sok z grejpfruta, sake, wszystko razem dokładnie wymieszać i zalać tym ostrygi w misce.
Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem i wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)