Szparagi mimoza
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2240
Składniki:
- 25 g zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- garść świeżych czułków mimozy lub młodych listków szczawiu
- biały pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do szparagów. Dodać do tego świeże listki mimozy lub szczawiu i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Musztardę zmieszać z olejem, octem i polać całość.
Komentarze (0)