Szparagi mimoza

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2240
Szparagi mimoza
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • garść świeżych czułków mimozy lub młodych listków szczawiu
  • biały pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Następnie odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do szparagów. Dodać do tego świeże listki mimozy lub szczawiu i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego. Musztardę zmieszać z olejem, octem i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów