Tarta szparagowo-malinowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 25 g zielonych szparagów
- 3 jajka
- 1 szklanka tartego sera żółtego
- 1 szklanka malin
- szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Szparagi oraz maliny umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnic i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiednich foremek na ciasto.
Przygotować wypełnienie: jajka wbić do rondla i zmiksować z tartym serem żółtym, potem całość przelać na ciasto. Dodać do tego pokrojone szparagi, maliny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.
Piec na złoty kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnic i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiednich foremek na ciasto.
Przygotować wypełnienie: jajka wbić do rondla i zmiksować z tartym serem żółtym, potem całość przelać na ciasto. Dodać do tego pokrojone szparagi, maliny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.
Piec na złoty kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)