Tarta szparagowo-malinowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1888
Tarta szparagowo-malinowa
fot. chordmonkey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 25 g zielonych szparagów
  • 3 jajka
  • 1 szklanka tartego sera żółtego
  • 1 szklanka malin
  • szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Szparagi oraz maliny umyć i osączyć z wody. Szparagi pokroić na kawałki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnic i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do tego pokrojone drobno masło, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do odpowiednich foremek na ciasto.

Przygotować wypełnienie: jajka wbić do rondla i zmiksować z tartym serem żółtym, potem całość przelać na ciasto. Dodać do tego pokrojone szparagi, maliny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni.

Piec na złoty kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów