Cachupa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4036
Składniki:
- 300 g czerwonej fasoli
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 100 g białej, drobnej fasoli
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 l wody
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 0,5 kostki bulionowej warzywnej
Opis przygotowania:
Oba rodzaje fasoli opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć razem do jednego rondla, zalać1 l wody i moczyć przez 5 godzin. Kapustę białą umyć, osączyć z wody i zszatkować na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek w rondlu. Do zeszklonych składników wlać namoczoną wcześniej fasolę i dodać pokrojone piersi z kurczaka. Składniki postawić na średnim ogniu, po czym dodać do nich 0,5 kostki bulionowej, szczyptę soli, pieprzu, liście laurowe i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać zszatkowaną białą kapustę i osączona z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować do miękkości składników.
Komentarze (0)