Ośmiornica z warzywami i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2680
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 35 g mrożonej ośmiornicy
- 4 łyżki oleju
- 1 kalafior
- 1 dymka
- 0,5 łyżeczki przyprawy do ryb
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
- Na sos czosnkowy:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać ugotowanego wcześniej kalafiora, osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć na pozostałym oleju na patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażoną dodać do potrawy.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Następnie dodać do tego majonez, jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Gotowy sos dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Następnie dodać do tego majonez, jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Gotowy sos dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)