Ośmiornica z warzywami i sosem czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2680
Ośmiornica z warzywami i sosem czosnkowym
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 35 g mrożonej ośmiornicy
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kalafior
  • 1 dymka
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • Na sos czosnkowy:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej dymki dodać ugotowanego wcześniej kalafiora, osączoną z zalewy kukurydzę i pokrojony drobno szczypiorek. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Ośmiornicę rozmrozić, pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ryb i smażyć na pozostałym oleju na patelni przez 3 minuty na średnim ogniu. Usmażoną dodać do potrawy.

Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Następnie dodać do tego majonez, jogurt naturalny, wsypać cukier, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać. Gotowy sos dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów